NurDergi

Buradasiniz: Ana Sayfa BİLİM Çocukların sorduğu soruları gülmeyin..

Çocukların sorduğu soruları gülmeyin..

e-Posta Yazdır PDF

Küçük çocuklar çevrelerini tanımak için çeşitli sorular sorarlar. Bu sorular bazen komik ya da gereksiz olabilir. Bu sorulara gülmemeli ve uygun bir şekilde cevap verilmelidir.

Hemen her akşam popüler bir televizyon dizisinin ekranlara geldiği ülkemizde televizyonla aşırı meşgul olan aileler, çocuklarının sorularını geçiştirebiliyor. Sorularına tatmin edici cevaplar alamayan çocukların içine kapanabileceğini belirten uzmanlar, "Aile içinde kabul görmediğini düşünen çocuklar kendini ait hissedebileceği gruplar arayabilir.
Kendini değerli görebilmesi için herkesin isteklerini yerine getirmeye çalışabilir. Merak ettiklerini pek de doğru olmayan kaynaklardan öğrenir." uyarısında bulunuyor.
NPİSTANBUL Etiler Polikliniği'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Mestcioğlu, öğrenme yaşındaki çocukların dünyayı fazlasıyla merak ettiğini ve algılayabilmek için sorular sorduğunu belirtiyor. Sorularının ciddiye alınmasının çocukların değerlilik duygularını, kendilerine olan güvenlerini artırdığını vurgulayan Mestcioğlu, cevap alamadıklarında ise konuyla ilgili bilgi edinememenin yanında aile içindeki rollerini de sorgulamaya başlayacaklarını ifade ediyor.
Soruları geçiştirilen, soru sorduğu için azarlanan çocukların kendilerini önemsiz bulabileceklerini ve soru sormaktan kaçınacaklarını bildiren Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Mestcioğlu, "Ailesinden ilgi görmeyen çocuklar duygularını ifade etme gereği duymazlar. Günlük olayları aktarırken, soru sorarken kişilikleri, duyguları hakkında aileye önemli bilgiler vermiş olurlar. Aile onları geçiştirdiğinde çocuklarıyla ilgili pek çok şeyi kaçırmış olur ve bir süre sonra çocuk paylaşmaktan kaçmaya başlar ve kendi içine kapanır." uyarısında bulunuyor.
Aile içinde kabul görmediğini düşünen çocukların kendini ait hissedebileceği gruplar arayabileceğini dile getiren Özlem Mestcioğlu, şu bilgileri veriyor:
"Arayış içindeki çocuklar kendini değerli görebilmesi için herkesin isteklerini yerine getirmeye çalışabilir. Merak ettiklerini pek de doğru olmayan kaynaklardan öğrenir. İletişim becerilerini geliştiremez ve aileyi model alarak bir televizyon bağımlısı olabilir."
Çocuklar genellikle 3 yaş ve civarında yoğun olarak soru sorarlar ve genellikle soruların yoğunluğu 6 yaşına kadar devam eder. Çocuklar soruların hiçbirini nedensiz sormazlar ve kendilerini tatmin eden bir cevap beklerler.
Çocukların soruları kesinlikle geçiştirilmemeli veya espri malzemesi yapılmamalıdır. Çocuğun soruları karşısında gülmek veya sorulan soruyla dalga geçerek cevaplamak çocuğa 'önemsenmiyorsun' mesajı oluşturabilir. Bu da çocuğun kişilik gelişimini negatif etkiler. Soruları cevaplarken somut örnekler verin. Bazen direkt cevap vermek yerine çocuğun düşünmesi sağlanabilir.
Ünal LİVANELİ

 

 
FacebookTwitterGoogle bookmarkDel.icio.usDiggIWIWSatartlapLinkter.huvipstart.huUrlGuru.huBlogter.hu

AYET MEALİ

Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O halde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.

(Bakara-186.)

HADİS-İ ŞERİF

Haberiniz olsun, rahat koltuğunda otururken kendisine benim bir hadisim ulaştığı zaman kişinin: "Bizimle sizin aranızda Allah'ın kitabı vardır. Onda nelere helal denmişse onları helal biliriz. Nelere de haram denmişse onları haram addederiz" diyeceği zaman yakındır. Bilin ki, Resulullah (ASM)'ın haram kıldıkları da tıpkı Allah'ın haram ettikleri gibidir"

(Ebu Davud)

RİSALE-İ NUR

Benim boynumda veya koynumda bir akrep bulunduğunu biri söylese veya gösterse; ondan darılmak değil, belki memnun olmak lazım gelir.
(Mektubat)

GÜZEL SÖZLER

“Senin bana Rab oluşun iftiharım olarak yeter, benim  Sana kul oluşum şeref olarak da bana yeter. 
Sen tam benim sevdiğim bir Allah’sın, Sen de beni sevdiğin gibi bir kul eyle.”

(Hz.Ali ra.)

Mübarek Mevlid Gecenizi
Tebrik Eder,
Tüm İslam Alemine
Hayırlar Getirmesini
Cenab-ı Hak'tan Niyaz Ederiz.
NurDergi

MELEKLERE İMAN