NurDergi

Buradasiniz: Ana Sayfa İLAHİYAT Çocuklar oruç tutmayı çok sever..

Çocuklar oruç tutmayı çok sever..

e-Posta Yazdır PDF

Günahlardan uzak, Allah’a yakın bir hayat, insanın yaratılışına ve ruhuna çok uygun düşer. İşte bu sebeple, çocuklar Ramazan Ayı’nı ve orucu çok severler.

Ramazan Ayı’nın en önemli özelliği, oruç ibadetini hayatımıza getirmesidir. Oruç, imsak dediğimiz günün ilk anlarından başlayarak, iftar denilen akşam vaktine kadar, yememek ve içmemek, eğer evliyse cinsel ilişkide bulunmamak demektir.
Aslında imsak, tutmak demektir. Ramazan Ayı dışında, serbest ve helal olan dünya nimetleri, bu ayın gündüzlerinde Müslümanlara yasaklanmaktadır. Bu sebeple Müslümanlar, kendilerini tutar, nefislerine hakim olur, başka zamanlarda helal sayılmış olan dünya nimetlerinden uzaklaşırlar.
Böylece, Ramazan Ayı’nda Müslüman oruç tutar, ama, oruç da Müslümanı tutar. Oruç, Müslüman’ı Allah’ın emri üzere tutar, günaha bırakmaz. Bu önemi sebebiyle oruç, İslam’ın 5 temelinden birisi olmuştur.
Peygamber Efendimiz’in Medine’ye hicretinden bir buçuk sene sonra, oruç tutmak Allah tarafından emredilmiştir.
Bakara Suresi’nin 183. Ayetinde Rabbimiz şöyle buyurur:
“-Ey iman edenler! Sizden öncekilere borç olarak yazıldığı gibi, sizin üzerinize de, oruç tutmak yazıldı.”

Oruç ibadetinin en önemli özelliği, insanları kötülükten alıkoyması, nefsin azgın isteklerini bastırıp susturmasıdır. Bu gerçeği, Efendimiz (s.a.v.) şöyle açıklar:
“-Oruç, bir kalkandır. (Oruçluya saldıran kötülüklerden, onu korur.) Oruçlu bir insan, cahillik edip kötü söz söylemesin. Oruçlu, kendisiyle dövüşmek, itişip dalaşmak isteyen kimseye, sadece, “Ben oruçluyum” desin.”
Bu hadisten anladığımıza göre, oruçlu, her türlü günahtan uzaklaşır. Ancak bununla da yetinmez, kendisine sataşana bile, oruç ibadeti zedelenmesin diye karşılık vermez. Bundan dolayı, Ramazan Ayı, insanları melekleştirir; suç oranlarını azaltır, yardımlaşma duygularını çoğaltır.
Oruç, insanın maddi, dünyevi ve şehevi duygularını azaltır. Bu sebeple Peygamberimiz, nefislerinin baskısından kurtulabilmek için bekar gençlere oruç tutmayı tavsiye etmiştir.
Ramazan Ayı’nın bu özelliğini Güzeller Güzeli şöyle açıklar:
“-Oruç ayı geldiğinde, Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır ve bütün şeytanlar zincire vurulur.”
Bu imtihan dünyasında, nefsimizle ve şeytanla başetmemiz ve onları yenmemiz için, bu ay bize bir avantaj sağlıyor. Nefsin burnu oruçla yerlere sürtülüyor. Şeytanlar bağlanarak, tesirleri azaltılıyor. Böylece insana kul olmakta bir kolaylık ve üstünlük sağlanıyor. Bu avantajını kullanarak, kulluk bilincini ve sevincini geliştiren Müslüman, Ramazan’dan sonra da, bu güzelliği elbette yaşamak isteyecektir.
Günahlardan uzak, Allah’a yakın bir hayat, insanın yaratılışına ve ruhuna çok uygun düşer. İşte bu sebeple, çocuklar Ramazan Ayı’nı ve orucu çok severler. Onların zaten günahsız ve masum olan varlıkları, adeta oruç ibadetiyle özdeşleşir. Bu yüzden, daha oruç tutmamaları gereken yaşlarda bile, büyük bir aşk ve şevkle bu ibadete yönelirler.
Hatta bazen, “İlla da oruç tutacağım!” diyerek, anne-babalarına nazlanırlar. Oysa ki oruç, görünüşte çocuklar için sadece açlık ve susuzluktur. Hele de uzun yaz günlerinde çok zordur. Ama bu zorluklara rağmen, onlar oruç ibadetine büyük bir istek duyarlar. Bu da, orucun, ne kadar insani ve fıtrata uygun bir ibadet olduğunu gösterir.
Ben, anne-babalarına rağmen, hem de sahursuz olarak gizlice oruç tutmak isteyen çok çocuk görmüşümdür.
Demek oluyor ki, insanı melekleştiren oruç, zaten melek hasleti olan çocuk ruhuna çok uygun düşüyor ve onlar tarafından hemen benimseniyor.
Özellikle de, çocukların sahur ve iftar sofralarındaki neşeleri, cıvıltıları orucun zevkini artıran güzelliklerdir.
Her insanın hayatında, mutlaka çocukluğundan kalma, unutulmaz oruç hatıraları vardır.
Vehbi VAKKASOĞLU

 

 

 
FacebookTwitterGoogle bookmarkDel.icio.usDiggIWIWSatartlapLinkter.huvipstart.huUrlGuru.huBlogter.hu

AYET MEALİ

Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O halde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.

(Bakara-186.)

HADİS-İ ŞERİF

Haberiniz olsun, rahat koltuğunda otururken kendisine benim bir hadisim ulaştığı zaman kişinin: "Bizimle sizin aranızda Allah'ın kitabı vardır. Onda nelere helal denmişse onları helal biliriz. Nelere de haram denmişse onları haram addederiz" diyeceği zaman yakındır. Bilin ki, Resulullah (ASM)'ın haram kıldıkları da tıpkı Allah'ın haram ettikleri gibidir"

(Ebu Davud)

RİSALE-İ NUR

Benim boynumda veya koynumda bir akrep bulunduğunu biri söylese veya gösterse; ondan darılmak değil, belki memnun olmak lazım gelir.
(Mektubat)

GÜZEL SÖZLER

“Senin bana Rab oluşun iftiharım olarak yeter, benim  Sana kul oluşum şeref olarak da bana yeter. 
Sen tam benim sevdiğim bir Allah’sın, Sen de beni sevdiğin gibi bir kul eyle.”

(Hz.Ali ra.)

Mübarek Mevlid Gecenizi
Tebrik Eder,
Tüm İslam Alemine
Hayırlar Getirmesini
Cenab-ı Hak'tan Niyaz Ederiz.
NurDergi

MELEKLERE İMAN